Hundens namn: Turbaz Edda ”Bissy”

 

Ras: Schäfer

 

Född: 2000

 

Hundförarens namn: Pernilla Håkansson                                                                      

Jag är uppväxt med hund då mina föräldrar har haft tax sedan jag var liten. Sedan jag för 9 år sedan skaffade min första brukshund som var och är en Schäfer, har jag också gått ett antal hundutbildningar framförallt inom beteende och mentalbeskrivningområdet.

Jag har lagt mycket tid på att lära mig att utbilda hundar i att spåra markbundet vilket resulterat i att jag har lyckats få två SSM medaljer och vunnit den internationella tävlingen Schäferslaget med min hund Bissy.                                                                                

                            

När jag tog över Bissy som 2-åring var det med sikte mot att träna och tävla inom IPO (internationella prövnings ordningen), en internationell klass där man kör både spår, lydnad och skydd. Tyvärr diagnostiserades Bissy med en L7S1 skada (dvs. diskskada mellan länd och ryggkota) i 5-årsåldern vilket innebar att jag fick skola om henne till att ”enbart” spåra den mest avancerade tävlingsspårformen: IPO-FH.

 

I och med Bissys skada insåg jag vikten av förebyggande friskvård, fysträning och rehab träning. Bissy tävlade fram till hösten 2010 (10.5 år!) och vann sin sista tävling med mycket höga poäng och håller än idag hög nivå trots sin ålder. Tävlingskarriären är numera över för hennes del men vi tränar och spårar fortfarande. 

 

 

Jag har sedan 2008 gått hos HundPoolarn med Bissy och har märkt en klar förbättrad livskvalité för henne. Hon orkar mycket mer än vad som är normalt för en 11.5-årig schäferhund, rörelsemönster och lekfullheten är fortfarande mer eller mindre som en ung hund. Hon vill fortfarande både träna lydnad, spår och skydd även om hon kommit upp i åren och hon ”jobbar” även som förevisningshund för Svensk hundsport (framförallt hjälper hon till när hundar har problem att prata hundspråk). Så det är en mycket upptagen pensionär vi pratar om!

 

 

Att hon är i så god form som hon är beror till största delen på det ständiga ”underhållsarbete” som Hundpoolarn hjälper oss med. 1x/vecka blir det simträning med invägning och massage/laserbehandling . Vi går då också igenom hur hon har mått under veckan och vad hon har gjort. Framförallt diskuterar vi igenom fortsatt träning och jag får tips och råd hur jag ska lägga upp arbetet på bästa sätt.

Simträningen är en träningsform som på ett skonsamt sätt tränar många muskelgrupper, jättebra träning speciellt för en hund som Bissy som är lite till åren kommen! Förutom det fysiska och konditionskrävande arbete som simningen ger Bissy så ger det även ytterligare en viktig informationsbit – rörelsemönstret! Genom att iakta hur Bissy rör sig i vattnet kan jag snabbt få information om det är något i rörelsemönstret som håller på att förändras. Där är massagen i kombination med laser suverän!  Snabb åtgärd innan allvarligare skador uppstår som upptäcks för sent.

                     

Förutom genomgång av upplägg för fortsatt träning hemma så tar vi även en vikt varje vecka. Då extra vikt belastar och sliter på leder så är det viktig för Bissy som är äldre och har en gammal skada att det inte blir ”för mycket av livets goda”. Även om hon är mycket aktiv så har hon som alla äldre hundar lätt att lägga på sig.

Det jag och Bissy uppskattar mest med att gå till HundPoolarn är den helhetssyn och kompletta genomgång av hälsotillstånd och förebyggande arbete som gör att hon förhoppningsvis håller sig pigg och fräsch i många år till! Sedan gör det ju inte saken sämre att Bissy verkligen älskar sitt besök på HundPoolarn och tycker det är lika roligt varje gång vi åker dit!